donderdag 17 januari 2008

De Klara-man


Wie kent er de reclamespotjes van Klara(radio) niet op tv? Ik heb het geluk gehad om toch een beetje exclusief deze man te interviewen. Ik dank hem voor zijn bereidwilligheid.

De Klara-man(Philip Haers)


Hoe heeft Klara jou gevonden?
Ze zochten twee missionarisachtige typen, en de regisseur van het spotje had me ergens aan het werk gezien voor een andere reclamespot.


Waarom heeft Klara eigenlijk het profiel “man met de baard” gekozen?
Duidelijk omwille van het missionarisachtige.

Klara is eigenlijk een zuiver klassiek-en wereldmuziekzender. Je zou bijna durven zeggen:”doodserieus en oersaai” voor wie eigenlijk een cultuurbarbaar is. Hoe komt het dan dat alle reclamespots een vrij hoog humorgehalte heeft?
Klara wil hipper uit de hoek komen, wat hen soms ook lukt. Ikzelf ben beginnen luisteren sedert de spotjes en het valt me best mee. Eindelijk een rustpunt in deze jachtige wereld, muziek die de tijd doorstaat. De presentatie is ook veel dichter bij de luisteraar komen te staan.

Hoe lang op voorhand wordt een spot gemaakt en hoelang duurt het wanneer een spot definitief klaar is?
Spotje opnemen is dikwijls iets van het laatste moment. Dit spotje met karnavalsmasker is opgenomen gedurende de tweede week van December, op een erg regenachtige dag. Opnames hebben geduurd van 's morgens 8 uur tot 's avonds half negen.
Daarna gaat de film naar een ontwikkellabo ( er wordt inderdaad nog steeds 16mm pelicule gebruikt en geen video omwille van de nog steeds betere kwaliteit), waarna een monteur samen met de regisseur en iemand van het reclamebureau beginnen aan een ruwe montage.
Monteren neemt meestal een drie-tal dagen in beslag. Alles samen, beginnend met de opdracht van de VRT, het uitwerken van het scenario door het reclamebureau L,G&F, de voorbereidingen van het productiehuis, het filmen en de montage, tot de uiteindelijke oplevering neemt toch meer dan een week in beslag.

Op welke website kunnen we alle spots met jou in de hoofdrol bekijken?
Je moet gaan zoeken op het productiehuis CCCP , daar bij director Johan Seeuws aanklikken en je kunt de meeste spotjes terug bekijken.

Welke projecten zijn er nog in de nabije toekomst?
Momenteel zijn er geen projecten gepland. Afwachten en hopen dus.

Behalve het acteren in Klara, zijn er nog firma’s die jou vragen?
Vorig jaar een reclamespotje voor Peugeot Frankrijk.

Het profiel voor Klara heb je, het acteren doe je op aanvraag. Ben jezelf een acteur(professioneel/amateur) en zit je ook in een plaatselijk toneelgezelschap?
Ik heb vroeger nog amateurtoneel gedaan in jeugdbewegingstijd. Ik heb dit altijd graag gedaan. Ik doe de mensen graag lachen.

Geen opmerkingen: