vrijdag 15 februari 2008

DIKKE TRUIEN DAG: trek de stekker uit!Ja, trek de stekker uit!! Maar toch niet in het ziekenhuis, liever niet.

Vandaag hoeven we voor één dag(of is het alle dagen?) zuinig te zijn met ons verbruik. De centrale verwarming een graadje of twee lager en ons wat warmer kleden. Wij Belgen hebben ons akkoord verklaard met de Kyoto-normen. We zijn in ieder geval al goed bezig. Ook wat de uitzonderlijke verplichte snelheidsbeperkingen betreft, meer zuiniger auto's met roetfilter,....

Maar het kan wel allemaal in de eerste plaats in ons eigen huis beginnen. Standby functies uit, ondergoed wassen op 30 graden in plaats van 60 graden(hopelijk blijven ze mooi en fris), verlichtingen die voor 'gezelligheid' zorgen eens laten voor wat ze zijn.

De uitstoot van onze broeikasgassen moeten in Europa teruggedrongen worden met 8%. België engageert zich tot 7,5%. De Verenigde Staten willen niet mee en Rusland twijfelt nog. Het is wel toch opmerkelijk dat wij Westerse landen ons enorm inspannen, terwijl andere landen maar verder doen met vervuilen. Het energieverbruik is geralateerd aan onze conjunctuur en ook aan het weertype. Koude winters veroorzaken een stijging van uitstoot.

Geen opmerkingen: