donderdag 28 februari 2008

Ju Jitsu: is het een kunst of een sport?Ik ben van plan om terug de draad - euh- de gordel aan te doen. Maar toch enkele vragen van wat deze gevechtstechniek nu eigenlijk is. Ik vroeg het aan Stefaan De Muynck, Sensei 5de Dan Zwarte gordel. Ik stelde hem verschillende vragen: wat is het verschil tussen gevecht-of verdedigingsport, waarom moeten we een kimono dragen, waar zit het verschil tussen andere "martial arts", waarom geen Olympische sport, hoe evolueert deze techniek en hoe ver kan je geraken.
Zelf laat ik hem aan het woord - zijn eigen visie(met dank):

Over gevechtsport kunnen we spreken wanneer er een competitievorm is ontwikkeld. Ten eerste hebben we de man-tegen-man gevecht, dat meestal aan strenge regels is onderworpen; zoals Judo, Taekwondo, Karate, boksen,... Ten tweede zijn er de stijloefeningen of kata's waarbij men de perfectie probeert te benaderen en waarvoor men dan punten krijgt. Een goed voorbeeld hierbij zijn de kata-competitie bij Karate. Gevechtsporten zijn dikwijls afkomstig van een kunst. Een goed voorbeeld is hierbij Judo. Het is ontwikkeld door Jigor Kano. Hij was een Ju Jitsu ka die een kunst beoefende en een sportvorm heeft opgebouwd. Competitie is winnen en verliezen. Verdediging is jezelf of anderen beschermen en heeft dus niets met sport te maken. Als doordenkertje kan ik je dit meegeven: "de aanval is de beste verdediging!"

Een kimono is in Japan gewoon een basiskledingstuk, dat vroeger door iedereen gedragen werd. Om hun gevechtskunst te beoefenen deden ze losse kledij aan, een kimono, die iedereen toch al had. Bij andere gevechtskunsten uit andere continenten, bijvoorbeeld het Braziliaanse Capoeira, wordt er geen kimono gedragen. Ieder volk, op gelijk welk continent, heeft zich in de geschiedenis al proberen verdedigen. Ieder land had zo zijn invloeden om een gevechtsport te ontwikkelen. In Japan was het in Samoerai tijdperk verboden voor de gewone man om wapens te dragen. Daarom leerden ze zich goed verdedigen met hun handen.

Ju Jitsu als sport is de laatste jaren in ontwikkeling. Maar er is een combinatie tussen Karate en Judo. Het is heel kleinschalig en deze sport is volgens mijn bescheiden mening geen Ju Jitsu meer. Olympische Spelen is grotendeels politiek. Waarom Judo en Taekwondo al jaren Olympische sport zijn en Karate zijn best doet om het eindelijk te worden is voor mij ook een raadsel!

In Japan waren er vele klassieke Ju Jitsu scholen met allemaal een heel beperkt aantal oefeningen en typische stijlen, die een bepaalde school kenmerkte. Het aantal oefeningen beperkte zich soms tot een 20-tal. Zo kon je in verschillende Japanse klassieke scholen de zwarte gordel behalen. Het moderne Ju Jitsu zal wel een mengeling zijn van verschillende scholen met invloeden van Karate en Aikido. Iedere school of federatie werkt zelf een programma uit en is hier dan ook vrij in betreffende kennis en moeilijkheidsgraad. Zelf improviseren en experimenteren is alleen aan de orde wanneer er een uitgebreide kennis en ervaring voorhanden is.
De hoogste graden worden in het Westen gegeven aan grondleggers van stijlen en/of federaties en hebben meer te maken met erkenning binnen de federatie dan kennis van de martiale kunst. Het hoogste bereikbare is 10de Dan Zwarte gordel.

1 opmerking:

Patrick zei

Hoi Jo,

Mooie hersenspinsels en schrijfkronkels, zet een mens aan het denken.
En heb uiteraard ook met heel veel interesse over de kunst van het ju-jitsu gelezen.

tot binnenkort op de training !

Patrick De Smet