zondag 10 februari 2008

Klar@4kidsTijdens de krokusvakantie was het heel de week Klara For Kids in het programma Brede Opklaringen. Op 2 december was de start van dit eerste evenement. 200 ingeschreven kinderen konden voor 1 dag prins en prinses zijn.
Het doel is om kinderen meer bewust te maken van klassieke muziek. Het thema was "klassiek met een kroontje", maar ook ridders, elfjes,... mochten ook aanwezig zijn.
Vrijdag hoorde ik in het programma hoe je klassieke muziek en kunst dichter bij peuters en kleuters brengt. Een muziektheatergezelschap(voorstelling 'Bramborry') brengt ludieke muziek voor deze doelgroep. Het zijn verschillende verhaaltjes met korte herkenbare situaties. Het enige probleem is de ervaring bij deze kinderen. Zij denken één-dimensionaal. Deze leeftijd neemt zoveel mogelijk gevoelens, smaken, kleuren,... in zich op. Muziek met taal, dat is voor een kleuter het grootste deel emotioneel. Omdat ze de rationaliteit van de taal niet in zich nemen. Daarom kan er ook verschillende talen gebruikt worden in de voorstelling.

Als ik een vergelijk maak van wat ik gehoord heb klopt dit wel. Zet een luistercd op van bijvoorbeeld Nijntje(muziek en gesproken verhaaltjes). Wat opmerkelijk is, is dat kleuters minder actief beginnen te spelen en meer aandachtig aan het luisteren zijn. In het begin is het luisteren zonder begrijpen. Nu is het al luisteren en nazeggen, later komt het stellen van vragen ('van wat gebeurt er nu ?'). Ik ben ervan overtuigd dat aangepaste klassieke muziek kinderen rustig maakt en opvoedend kan zijn.

Geen opmerkingen: