woensdag 20 februari 2008

Roetfilter: een kleine bijdrage aan het milieu!We worden meer en meer geconfronteerd of is het gealarmeerd door "smog"-alarm.
Vooral op de autosnelwegen worden de wagens aangemaand om trager te rijden bij de verplichte verkeersborden(die dan misschien wettelijk zelfs niet in orde zijn). Goed, maar wagens met roetfilter zijn toch zo milieuvriendelijk. Wie onbewust/bewust een dieselwagen heeft met roetfilter, heeft geluk. Hij/zij draagt zijn steentje bij aan het milieu. Velen vragen zich dan werkelijk af of dit echt de oplossing is. Achteraf een plaatsen kost toch veel geld(ongeveer tussen de 500 a 700 euro btw incl.). Landen zoals Nederland en Duitsland stimuleren de particulieren met premies en fiscale constructies om toch maar een milieuvriendelijke wagen te kopen. In België, ja, maar volgens een gehomologeerde uitstoot per g/km. En dat zijn er niet veel om in aanmerking te komen. Bijgevolg geeft Wallonië nog extra korting voor wie in Wallonië woont. Toch wel leuk zo een 'eengemaakt' België.

Wat is nu eigenlijk een roetfilter? Aan de hand van een simpele vergelijking: je stofzuigt tot je zak in de stofzuiger vol is en dan steek je hem in de vuilbak. De technische uitleg is, dat alle stof-en roetdeeltjes binnen in de uitlaat wordt gehouden en een additief zorgt ervoor dat het roet er binnen beter verbrandt en vernietigt, op een manier die volkomen transparant is voor de bestuurder: dit wordt regeneratie genoemd. Maar niet alles blijft erin of wordt verbrandt. Om de zoveel km's en tijd dient het additief ververst te worden of dient de roetfilter vervangen te worden(dit afhankelijk van merk tot merk).

De roetfilter is een zaak, de fossiele brandstof een ander. Ze geraken meer en meer op. We hebben al een paar (prototypes) beperkte wagens die rijden op waterstof, op batterijen, op lijnzaadolie,...Ik denk dat we ze nog voorlopig op een hand kunnen tellen. De oliebaronnen staan er niet op te wachten. En de prijs van deze alternatieve milieuvriendelijke brandstoffen moet toch naar beneden, want anders zal niemand ze kopen.

Geen opmerkingen: