woensdag 5 maart 2008

De ongelikte beer

Dit is dan de grootste mythe: men dacht dat berenwelpen een klomp waren en dat de moederbeer ze in de vorm moest likken. Vandaar die uitdrukking.
Er bestaan wel verschillende soorten beren, in principe 8 met 'onderberen' in de rangorde. De grootste en belangrijkste die op 3 verschillende continenten leven zijn de Kodiak beer(bruin - Alaska), de ijsbeer(wit-noordpool) en de Panda beer(zwart/wit - Zuid-West China). Ik vroeg me eigenlijk af wat deze 3 gevaarlijke carnivoren gemeen hadden.

De Kodiakbeer en de ijsbeer zijn de grootste van alle beren, gevolgd door de Panda of reuzenpanda. Zelf bestaat er nog een kleine Panda, maar die heeft totaal geen gelijkenissen met zijn 'neef'. Deze kleine Panda heeft een roodkleurige vacht(50-64cm, rode Panda of katbeer genoemd). En nog kunnen we verkeerd zijn. Bij de weinige Panda's(ongeveer een 1600-tal wereldwijd) zijn er zelf met een hele witte vacht en een hele grijze vacht. Hoewel hij een carnivoor is, eet hij namelijk enkel bamboestokken. In tegenstelling tot zijn soortgenoten heeft een Panda beer geen winterslaap.

De ijsbeer(polar beer) leeft op de noordpool. Hij kan tot 2.5 meter groot zijn en maximum gewicht hebben van 1000 kg (uitzonderlijk). Deze beer kan in sluipjacht een snelheid van ongeveer 55 km/h halen. Voornamelijk verslindt hij zeehonden. Zijn behaarde zolen aan de poten zorgen ervoor dat hij geen slippertje maakt op het ijs. Ze zijn zeer sterk in het zwemmen en het koude water voelt voor hen niet koud aan, dankzij een vette speklaag onder zijn vacht.
De Kodiakbeer is de grootste van alle beren. Ze zijn bijna evenwaardig als hun soortgenoot de ijsbeer, maar gevaarlijker. Een ondersoort van dezelfde familie van de bruine beren is de grizzly beer. Als hij op zijn poten staat kan hij soms tot 3 meter hoog zijn.
Het zijn intelligente beesten met een goede reukzin en zijn bijgevolg ongelooflijk slechtziend. Met zo'n gewicht zijn ze zelfs een snelheidskampioen, een zwemkampioen en een uitstekende boomklimmer. Een slag van dit beest kan je beter vermijden, zelfs zonder dat hij je zou krabben en enkel maar een harde mep geven aan het hoofd is fataal.

De beste verdediging tegen een beer is roerloos liggen. Ze stoppen dan hun gevecht en denken dat je dood bent. Zo intelligent zijn ze dan ook weer niet.

Geen opmerkingen: