woensdag 19 maart 2008

Ontdekking naar de creatieve originaliteitWat maakt het "ons" uniek van de rest? Deze zin klopt helemaal niet. Het moet zijn: 'wat maakt elk individu zo bijzonder met dat van een ander'. Dit is niet ver te zoeken. Elke mens heeft inspiratie genoeg. Je moet het enkel proberen te vinden. Deze is al begonnen heel lang geleden.

Iets heeft ons er toe gebracht om voortdurend te innoveren. Als iedereen denkt dat de Romeinen, Grieken en de arabische wereld alles hebben ontdekt en uitgevonden, dan klopt dit niet helemaal. Ongeveer de helft van de uitvindingen die wij nu nog gebruiken komt oorspronkelijk van China. We knijpen misschien de ogen op elkaar al fronsend, maar toch zijn we geen Chinees. Het kompas was niet bedoeld om te oriënteren, laat staan te navigeren. Een Chinees wou weten waar zijn stuk grond het best kon bewerkt worden. De voorloper van de papyrus was zijde. De kaligrafie werd daar opgetekend in meters zijde. Maar de kruiwagen? Wel dat is de stalen os. Men vond het uit om de evenwaardige last van de os te kunnen dragen, zonder zich erg in te spannen. Het minst aantrekkelijke is de uitvinding van het buskruit. De Chinezen zochten een stof om het leven langer te maken en jammer genoeg door toeval werd het omgekeerde effect bereikt.
De mooiste uitvinding voor mij persoonlijk is de vuilniswagen. Die ruimt al je rommel op en vernietigt ze daarbij ook nog. En je hebt terug plaats in je omgeving.

Alle uitvindingen waren in de eerste plaats gekomen omdat we willen leven in de gemakkelijkheidsstaat. De welvaart is hierdoor enorm gestegen. Maar bij elk iets nieuws komt er ook een soort nieuwe stress. De stress om telkens beter te doen. De gewone mens of amateur kan nu bijna evenveel als de professionelen jaren terug. Als hij tenminste blijft oefenen. Bijvoorbeeld filmen met digitale videocamera en monteren via je computer. Vroeger begon je er zelfs nog niet aan of liet je het uitbesteden wegens te duur of omdat je niets had. Nu groeit onze generatie op en weet het soms beter.

We zijn al jaren verder en toch wordt het moeilijk om origineel uit de hoek te komen. Niet enkel in uitvindingen die toepasbaar zijn of verbeterd. Iets organiseren of de culturele vorm van opvallen en verbeteren. Kunst, toneel, film, muziek,... Ze evolueren allemaal mee. Als we denken dat we het nu al allemaal hebben gehad, komt er toch weer iets nieuws.

Het is moeilijk te vervallen in het 'deja-vu'-effect. Maar er is nog hoop voor die ene enkeling. Het is verassend, vernieuwend, origineel,... binnen een bepaalde groep van mensen rondom hem. Als zij het goed en leuk vinden, dan is de ontdekking naar de creatieve originaliteit een feit.Originaliteit


Kan het nog op deze planeet
met al die miljoen mensen
als jij net die enige bent
met dat enorm subliem idee
waar niemand iets over weet.

Het gevoel de eerste zijn
het ontwerp in je gedachten
weggeplukt van een ander
is dit ook nog wel origineel?

Geen opmerkingen: