dinsdag 29 april 2008

Hé, jij daar!!Hoet heet je nu weer? Ik ben je naam vergeten. Of heb je wel een naam? Je identiteit is belangrijk. Waarom hebben we het nodig? Ik heet Jo, maar noem me maar Torromolinos!

Dit slaat nergens op zou je zeggen. Namen zijn toch wel degelijk belangrijk. Vooral de eigennamen of persoonlijke namen. Vroeger had men namen die kenmerken waren op een persoon of zijn gedrag; De Korte, De Lange, De Kleine, De lelijke,... En uiteraard afgeleiden hiervan. Niet echt vrij mooi, maar we konden toch iemand aanspreken. Een patroniem was dan iets beter: Gerrit-Jan , Jean-Pierre,... Dit is geldig voor mannelijke namen (zoon van). Van het moment dat een land een uitgebouwd politieke structuur had, begon het vermelden van een naam een belangrijke legitimiteit te worden. Belachelijkheid werd niet zo erg ervaren als nu. Begrijpelijk als je gepest wordt met een verschrikkelijke of vulgaire voor, maar vooral achternaam: Neukermans, Van Lullen,... Voor sommige niets aan de hand, andere willen niet met zo'n naam geconfronteerd worden. Via de rechtbank is het mogelijk om je naam te wijzigen.

Regels worden er altijd opgelegd, dit is verschillend van land tot land. Namen voor een dier, natuurelement zijn mogelijk. Vooral in de Verenigde Staten. In China wordt het nog beter. Bijna 7,15% van de 1.3 miljard Chinezen heten Wang. Poging om de westerse toer op te gaan mislukt wel eens. Het land van karaktertekens. Inventief zoals ze zijn. Het ons welbekende internet @ als voornaam werd niet goedgekeurd. Maar hoe raar maar waar, je naam in het Chinees met betekenis "spleetoog" kan dan wel. Met alle Chinezen, maar niet met den deze!

Ben je een vondeling, dan krijg je meestal een Christelijke voor-en achternaam. De achternaam is dan geen echte familienaam maar een eigennaam. Vandaag kom je nog zulke namen tegen. Het is soms moeilijk om te weten wat de voor en achternaam is: Jozef Bert, Jean-Pierre David,...

Je hebt namen die officieel geschreven worden, maar door cultuurgebonden fenomenen anders worden uitgesproken(soms zonder logica): 'Bob' voor Robert, 'Babs' voor Barbara,... In de scholen gebruiken de leerlingen onder elkaar meer vervormde voor-of achternamen of houden ze soms op dialectische wijze bij de achternaam: 'Fredje' ipv Frederik, 'Flip' ivp Filip, 'Veraughe' ipv Verhaeghe,... Mensen heten zo niet, maar worden zo genoemd, al of niet gewild. Al wat nu nog afwijkt en geen betrekking heeft op een identiteit kan als scheldnaam ervaren worden. Dit is zeker niet leuk. 'Nicknames' als profiel voor e-mail- of inloggegevens is een kakofonie van alles en nog wat. In dit geval is de persoon zelf akkoord hoe hij/zij zich op het internet wil genoemd worden.

We stellen vast dat heten betrekking heeft op een identiteit en noemen een 'niet correcte' naamaanduiding is. Een wettelijk vastgelegde spellingsregel voor eigennamen bestaat niet, wel voor plaatsnamen.


Jouw Identiteit

Je hebt ze niet gekozen
het is veel meer...
dan alleen een naam.
karakter dat zit in je
zo ben je niet alleen...
een simpel nummer!

Geen opmerkingen: