vrijdag 4 april 2008

Ut vivat crescat floreatque!!

"dat de koers moge leven, groeien en bloeien!!"


De topklassieker Gent-Wevelgem vindt dit jaar plaats op woensdag 9 april. Iedereen op post: in de eerste plaats voorzitter Luc Gheysens. Ik had met hem een gesprek, op een misschien wel slechte timing. Druk bezig met de voorbereidingen. Hij vond gelukkig nog een gaatje vrij in zijn agenda waarvoor mijn dank.

De klassieker Gent-Wevelgem is ontstaan door een initiatief van de Wevelgemse vlassers en cafébazen. Wat aanvankelijk startte als een cafékoers(want geen koers zonder café, hé!) groeide beetje bij beetje uit tot een hele organisatie. Luc Gheysens is de 2de voorzitter sinds het ontstaan.

De UCI ProTour-Klassieker wordt midden in de week gereden. Graag werd dit door het bestuur in een weekend gewild, maar er is geen plaats meer op een zaterdag of zondag. 20 jaar terug liet de eerste voorzitter zich een klein beetje overhalen om dit op een woensdag te laten plaatsvinden. Immers in die tijd waren de koersen nog niet zo zwaar voor de renners en konden zij dit combineren met andere koersen in het weekend.

Het nadeel is dat er nu 3 ProTours (fysiek veel zwaarder dan vroeger) worden gereden in 7 dagen tijd. Daarnaast komt er nog de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix. Het voordeel is dat er in de week een grote opkomst is oa van 2000 vips. Dit zijn niet alleen bekenden of grote bedrijfsleiders, maar ook zakenlui uit de kleine kmo die dit een goede gelegenheid vinden, omdat ze in het weekend soms andere verplichtingen hebben.

De voorzitter is de verantwoordelijke van de organisatie. Hij zorgt dat alle wettelijke verplichtingen worden nagekomen, dat de vips goed worden ontvangen en dat er een goede communicatie is met het UCI. De koersdirecteur daarentegen zorgt dat er overal een normale doortocht kan zijn tijdens de koers.

Deze topklassieker betaalt mee voor de dopingbestrijding. De organisatie zelf mag niets doen. De renners moeten het reglement respecteren. UCI bepaalt hoe en wanneer de controles worden uitgevoerd. Een koers moet fair gespeeld worden. Dit is aangenaam voor de organisatie, de wielersport en het grote publiek!

Luc Gheysens werd als kind al door de wielermicrobe gebeten. Zijn buurman zat in het bestuur. Hij mocht met hem mee naar de aankomst aan de vlieghaven van Wevelgem. Zo is de interesse meer en meer gegroeid. In het weekend springt hij zelf regelmatig ook op de fiets. Na Gent-Wevelgem start hij terug met zijn tochten: meestal een 50 à 60 km en uitzonderlijk 100 km.


Geen opmerkingen: