vrijdag 23 mei 2008

8 km/sec ..... zzzooeff!!Kan je snelheid met het blote oog waarnemen? Ja, maar in welke mate? Wat drijft ons om altijd sneller te gaan en kunnen we onze eigen snelheid nog de baas?

We hebben, behalve stappen, ook instinctief leren lopen. In de eerste plaats om te kunnen vluchten van gevaar. Nu doen we dit nog, maar meer omdat we enorm gehaast zijn. Want snelheid wordt al heel snel verbonden aan tijd. De natuurlijke snelheid van de mens in de atletiek had en heeft nog altijd meer te maken met prestaties. Dus, snelheid, tijd en nu prestatiezucht. Het moet zeker een doel hebben, anders heeft het geen zin; winnen!! In de sport worden er nog altijd records gebroken. Al zijn de verbeterde prestaties maar hondersten van een seconde of soms meer. Hoe sneller kunnen we nog lopen? Er is zeker een limiet. En wanneer die er komt weten we nog niet. Of toch wel; tot de eerste atleet zijn spieren verbrandt ter plekke. Want dat is de natuurlijke limiet.

Van huifkar tot vliegtuig de ruimte in. Paarden waren snel, maar we moesten toch ook mensen transporteren. Als we die hadden mocht het ook wel een beetje sneller gaan. De aandrijfmotor ontstond:de auto, de trein, de boot, het vliegtuig. De fiets blijft gelukkig nog altijd bestaan. Voor elke afstand en hindernis was snelheid de inspiratie. De avonturistische gedachte om toch de ruimte te verkennen werd werkelijkheid. De vlieger ging niet op, dan maar met een eerste bemande raket naar de maan. De Space Shuttle haalt een snelheid van 29.000 km/h in orbit = 25 mach, oftewel 8 km/sec!! Het ISS-ruimtestation vliegt momenteel nu boven Europa op een hoogte van 380 km aan een snelheid van liefst 30.000 km/h. Geloof het of niet, ik ging op de Nasa-site gaan kijken waar precies in België? Het toeval moet lukken dat daar ook Eeklo vermeld staat. Dus, bij onbewolkt weer is het tuig een paar keer te zien(een bewegend licht) volgens de uren die zij opgaven.

Is snelheid meer een begrip of een maatstaf? Traag zijn heeft misschien ook zijn voordelen. Je kan bijvoorbeeld geconcentreerd aan iets bezig zijn. Ga je te snel, dan verlies je concentratie. Snelheid is relatief. Als we een bepaalde snelheid gewoon zijn, spreken we dan nog over snel of keren we terug naar het begrip traag? Hoedanook, snelheid remt af. Als we zelfs ietsje meer dan de snelheid van het licht zouden gaan, 300.000 km/sec, dan zouden we maar amper 1 seconde gewonnen hebben in de toekomst.

Geen opmerkingen: