maandag 19 mei 2008

Vlaanderens faceliftWe zijn er nog niet uit. We zullen wel veel geld in moeten pompen om 'klein' Vlaanderen groter te doen worden. Onder regering Verhofstadt was het begonnen en nu doen we genoodzaakt verder.

Het is geen gemakkelijk opsmukje. Hoe koppel je Vlaanderen los van België zonder ze af te scheuren en vice-versa? Wat hoor ik? Voorlichtingsambtenaar? Er is tocht iets mis. Ik ging op onderzoek bij de Amerikaan. De clichés blijven na zovele jaren hetzelfde. In de eerste plaats is het Belgium en niet Flanders en hier spreken ze enkel Frans. En dat vertaalt zich in bier en chocolade. French fries wordt meer met Frankrijk geassocieerd dan met ons land. Sommige zeggen het woord 'kant' iets en beter dan dat wordt het echt niet. Bijgevolg als er toch iemand iets meer weet, dan maken we constant ruzie met Wallonië. In het slechtste geval behoren we nog tot Nederland(zo erg is dat nu ook weer niet).

Moet onze regering nu in het buitenland hun aardrijkskunde en culturele opleiding gaan bepalen? De wereld tonen met promofilmpjes in Australië dat wij een leuk bierdrinkend Vlaanderen zijn? Clichés doorbreken gaat zo gemakkelijk niet. De recente politieke verkiezingen, dat meer een ezelsdracht was, heeft er voor gezorgd dat we toch een ingewikkeld land zijn. De VN tikt ons daarbij nog op de vingers dat we niet taal-discriminerend mogen zijn. Heel gemakkelijk als je een land hebt met faciliteitengemeenten en de B-H-V driehoek.


Ons imago in Vlaanderen?:


Een hardwerkend volk, minder werkloosheid, een goede schoolopleiding, meertaligheid en we passen ons gemakkelijk aan.

Geen opmerkingen: