dinsdag 8 juli 2008

Europa lijmen met Pritt of Pattex?
Twee wereldoorlogen hebben we erover gedaan om te willen wat we nu geworden zijn en liefst zo te blijven: een ééngemaakt Europa!! Geen rozengeur en maneschijn, wel streven naar een naam die in werkelijkheid uitvoerbaar is.


Eerst hadden we land. Die gaven we logisch gezien een naam. Al die landen vormden een continent. Die gaven we ook een naam. En zo ontstond het geografische Europa. Het was en is misschien nu nog meer een verzameling. Bekijk het als wiskunde. Maar de doorsnede van elke verzameling is geen samensmelting van cultuur. Ver van dat.


De na-oorlogse regeringsleiders hebben op een vreedzame manier geprobeerd een éénmaking van Europa te bewerkstelligen. Met enkel het verschil dat we nog onze eigen taal en cultuur hebben behouden. We hebben het over de landen van West-Europa. Na de oorlog heeft ook het communisme er voor gezorgd dat er verdeeldheid ontstond. De Perestrojka, einde van de Berlijnse Muur en het eerste revolterende oostblokland, maakte dat de weg naar West-Europa open lag.


Vandaag is het nog moeilijk om in de 4 windstreken Europa te benoemen. Dat horen we niet graag. We spreken dan liever over de EU-landen, de Navo, de Eva-landen, enz... We hebben er lang over gedaan, maar één ding is zeker waar iedereen tevreden over is: de euro! De eenheidsmunt in 2000 was een historische doorbraak. Vooroordelen op voorhand, maar als we reizen hoeven we niet meer te wisselen of na te denken.


Als de koude oorlog al lang begraven ligt onder de permafrost, van wat hebben we dan nog schrik? Heeft Europa ook nog een 'star-wars'-project nodig, zoals president Reagan in de jaren '80? De Navo vindt het belangrijk om een 'raketschild' te vormen. Maar tegen wie? De Europese Gemeenschap telt nu 27 aangesloten landen. En toch hebben we er niet genoeg. Het is te zeggen dat de ex-communistische landen van weleer in de wachtrij staan. Turkije is de enige uitzondering. De mensenrechten blijkt nog een pijnpunt voor toetreding. Het zweeft tussen het oosten en het westen. Het is ook niet verwonderlijk als we diep in hun geschiedenis gaan kijken. De echte oorspronkelijke Turken zagen er enorm westers uit. En ze bestaan nog. De grote meerderheid van de bevolking(zoals we ze meestal zien) zijn vermengd met arabisch bloed.


Rusland is tegen de toetreding van hun oude kameraden. En je zou voor minder. Is het niet zo dat Europa met haar Navo een 'stille koude oorlog' aan het kweken is? Heeft de elite kern van Europa angst?


Als je Europa begint te lijmen met Pritt, komt er altijd wel iets los. Maar lijm je ze met Pattex, dan is een barst niet te herstellen.Welke lijmsoort zouden de huidige regeringsleiders willen opteren?

Geen opmerkingen: