zaterdag 30 augustus 2008

De dokter en de automekaniekerIk was aan het denken geslagen. Zoals gewoonlijk. Het viel mij op dat bepaalde beroepen soms wel heel veel gelijkenissen vertonen. Voor de een moet je enorm lang studeren, voor de ander duidelijk wat minder. Een dokter is niet gericht op een resultatenverbintenis, een automekanieker is dit onvermijdelijk.

Een opvallend feit is dat als je bij de garagist of dokter gaat je probleem er soms niet meer is. Als de auto een lawaai heeft en die is er plots niet, dan is dit heel vervelend. Bij de dokter kan je nog veinzen dat je je niet goed voelt, in de hoop dat hij je een afwezigheidsbriefje schrijft voor het werk. Als het ernstig is en de wagen moet daar blijven, dan is het al of niet een (betalende) vervangwagen dat je leent of andere oplossing, om toch zo je collega's en baas tevreden te stellen.

De patiënt en de klant maken allebei een afspraak. Het is telefonisch of zonder spreekuur. Zij vragen alle twee hetzelfde: "wat is er aan de hand?" Bij de dokter is het een zieke patiënt, bij de ander is je wagen 'ziek'. Of word je werkelijk ziek van de problemen van je wagen. Dus van de garagist rechtstreeks naar de dokter. Een mooie samenwerking. De mekanieker verbindt de wagen aan een uitleestoestel of computer. De dokter zal je bloed en andere dingen controleren om een eventuele 'storing' op te sporen. Bij moeilijke diagnoses wordt er geraadpleegd in electrische schema's, in tegenstelling tot het andere beroep die enkel zal doorverwijzen naar een specialist. Soms gebeurt het wel dat je iets niet direct kan zien. De mekanieker moet al een cilinderkop demonteren om enige schade te dedecteren. De dokter-specialist neemt röntgenfoto's om in je lichaam te kijken.

In prijs verschilt het redelijk. Als patiënt ken je meestal het ereloon op voorhand en het is gedeeltelijk terug betaalbaar of je betaalt enkel het remgeld. Bij de garagist hoop je dat je niet voor een verrassing komt te staan en je hebt meestal 30 dagen betalingstermijn. Wat een luxe!
De dokter werkt met zachte hand en moet soms luisteren naar intieme vragen. Bij de mekanieker is het kloppen, boren en monteren. De intieme dingen zien zij soms sowieso al liggen in de wagen. Meer hoeven die niet te vragen.

En wat opmerkelijk is in sportbeoefening. Vele mekaniekers zijn heel goed in bowling. Heeft het met concentratie en inzicht te maken? Handigheid? Hoe dat komt weet ik werkelijk niet.
En zijn de meeste dokters hier ook goed in? Indien ja, dan is blijkbaar deze vergelijking nog lang niet gedaan!

Geen opmerkingen: