maandag 11 augustus 2008

De vuilbak is de barometer van de drukteHeb je het ook al gemerkt dat wanneer je vuilbak vol is, je ze moet uitlegen.

Een hele simpele redenering. Maar besef je ook hoeveel keer je je vuilbak uitleegt, zowel thuis als op je werk? Als je het thuis vaak moet doen in een bepaalde periode, dan zal het zeker wat gekost hebben. En op je werk, dan is het zeker druk geweest.

Hoeveel papier er versluisd wordt in je vuilbak is gigantisch. Tel al je collega's erbij en je hebt een serieuze afvalberg. De nietjes die je verbruikt, kan je die uitdrukken in zoveel ton verbruikt metaal? En het papier alleen al. Hoeveel bomen gaan eraan verloren. Gelukkig kunnen we dankzij de recylage het een en ander recupereren door selectief te recycleren. Maar in de bedrijven gebeurt het vaak dat de vuilbak onder je bureel niet enkel voor papier is. En zelf zullen de meesten er niet kwistig mee omgaan, wegens tijdverlies om naar ergens anders te lopen waar enkel het papier verzameld wordt. Bijgevolg zijn er papierdocumenten die echt in de vuilbak moeten belanden en niet gerecycleerd ten gevolge van vertrouwelijkheid. Het papier versnipperen zal dan wel de betere oplossing zijn, maar vraagt een inspanning.

Hoe meer afval op het bureelwerk, hoe drukker het werk.

Thuis moet je het eigenlijk uitdrukken in inspanning en kosten. Tijdens feestdagen, zoals kerstdag en Nieuwjaar, zal de vuilbak veel sneller vol geraken als je tenminste volk ontvangt. Je hebt de inspanningen voordat het volk komt, tijdens en daarna voor de opkuis. Ook de kosten gaan een beetje de lucht in. Want tijdens deze of andere dagen dat je volk ontvangt, wil je soms wel iets meer inspanning leveren in het gerecht.

En als je vuilbak veel leeg blijft, dan heb je waarschijnlijk niet veel werk of heb je te weinig volk gevraagd. Inderdaad, voor interpretatie vatbaar.

Leve onze vuilbak!

Geen opmerkingen: