zaterdag 2 augustus 2008

Een wind die kwam van uit het niets

Ik was waarschijnlijk niet de enige. We zaten op de bewuste donderdag 31 juli gezellig buiten aan het genieten van een zalige avond en een fris glaasje rosé op ons tuinterras. Dat ze onweer voorspelden wisten we wel, want de hemel werd toch goed donker en in de verste verte zagen we enkele lichtflitsen. Het was rustig en zoals men zegt geen vuiltje aan de lucht.

Op een gegeven ogenblik rond 22.00h hoorden we een akelig vol aanstormend geluid. We hadden er eventjes geen aandacht voor, maar plots hoorden we 'het' luider worden in de richting van het zuiden. Het geluid was te vergelijken met een zware industrie die op volle toeren werkte, maar dan van heel dichtbij. Ik gokte en dacht: 'het zal misschien een aanstormende plensbui zijn'. Maar mijn woorden waren nog niet uitgesproken en een houten tafelstoel vloog met een fractie van een seconde achterover. Toen werd ons echt duidelijk dat dit een onverwachte storm was. Behalve de enkele weinige druppels vloog alles wat te los zat in het rond. Vliegensvlug hebben we nog alles plat kunnen leggen. Het was zoals het heet 'buitennatuurlijk', maar natuurlijk genoeg om te beseffen dat het toch een klein beetje raar deed voor wie effectief buiten zat.

Het natuurgeweld was van korte duur, maar genoeg om die ene avond niet te vergeten.

Het waren ook geen echte windstoten, maar een duidelijke massa luchtverplaatsing die kort en hevig waren. Kort daarna volgde dan ook het aangekondigde onweer en de bijhorende harde regenbuien. Met het hete weer van de laatste dagen is het niet abnormaal. Te snel warm van de ene op de andere dag, aanhoudend en hogere temperaturen en dan plots barst op bepaalde plaatsen de onweerhel los. Zakken of stijgen met 10 graden verschil over 2 dagen is ook niet abnormaal, want anders zouden we niet meer spreken over ons typisch Belgisch weer.

Maar bij aangekondigde extreem onweer of stormen, moet je wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen, indien je er nog de tijd voor hebt.

2 opmerkingen:

Gudrun zei

Hallo,

In Zomergem is het een windhoos geworden,ook daar waren ze er niet echt op voorzien.
Zo zie je maar,soms zitten de weermannen er mijlenver naast en andere keren neem je het maar best voor waarheid aan!
Gudrun.

Tom Bonte zei

Hier in Waregem was het ook een mooi spektakel. Zat uren aan een stuk in mijn veranda lekker droog te fotograferen. :)