vrijdag 26 september 2008

Ai!! Er zit een barst in mijn hoofd!Sommige landen streven ernaar om de fietshelm te verplichten. In Canada wees een studie dat hoofd-en hersentrauma's met 88% vermindert. Hier hebben we nog geen studie, maar het vakblad ' de huisarts' pleit voor een verplichting. Heel wat tegenkantingen, in het bijzondere dat van De Fietsersbond. Raar maar waar. De voorzitter denkt dat er minder gefietst zal worden. Volgens mij zijn er mensen die denken dat veiligheid niet belangrijk is en vooral dat het niet "cool" is in deze tijd.

Hoe ontstaat veiligheid? Hoe kunnen we ons beschermen? Er bestaat maar een middel of een wet als we vinden dat we ons leven op een gezonde en veilige manier kunnen verlengen. Als we er last van hebben, dan doen we er echt iets aan. Er zijn heel veel waarom-vragen: waarom een gordel in de wagen, waarom een valhelm op een brommertje dat amper 25km/h rijdt, waarom winterbanden in andere landen,... We stellen deze vragen al lang niet meer, omdat ze verplicht en ingeburgerd zijn. Zeg maar een culturele aanpassing.

Van te veel vragen wordt je misschien krankzinnig. Maar een simpele ongelukkige val met je hoofd op een boordsteen, zonder fietshelm, kan ervoor zorgen dat je leven en dat van anderen meer dan krankzinnig is. Het hoofd is het zwaarste gedeelte van je lichaam. Hoe je valt is onvoorspelbaar. Maar je hoofd zal altijd geraakt worden. Een fietshelm zal je niet totaal beschermen, dat klopt. Het is soms wel een beetje hypocriet. Ik zie kinderen en volwassenen op skeelers. MET knie-,been-,elleboog-,handbeschermers en een helm op(dat toch identiek lijkt op dat van een fietshelm). Het is natuurlijk goed dat ze dit gebruiken.

Is het om enkel 'Cool' te zijn of schrik om zichzelf lelijk te maken bij een verwonding? Niemand verplicht je om dit te dragen. Ik begrijp de redenering niet helemaal!
Niemand vindt het een probleem dat kinderen een geel of oranje veiligheidsvestje dragen op de fiets of te voet naar school. Sommige scholen vinden het wel een probleem om fietshelmen op te bergen wegens te weinig opbergruimte. Dat begrijp ik, maar het is een kwestie van organiseren.
Kunnen wij België nooit eens een pioneersrol vervullen inzake veiligheid? Of moet een buurland eerst beginnen? Het is een gewoonte dat men moet aankweken.

Als de verzekeringen er mee gaan moeien en dit wel verplichten, dan zal iedereen wel zwijgen.
Het debat is nog maar begonnen.

Geen opmerkingen: