woensdag 5 november 2008

Blauw en rood verandert in zwart

05-11-08, 05.00 am Belgische locale tijd: Obama for president tot Obama is president!

Na jarenlange slavernij en harde rassenhaat, waarvan dat laatste nu en dan eens de kop opsteekt, is het tij gekeerd en plaats gemaakt voor de eerste zwarte Amerikaanse president van de USA. Ik heb, voor zover ik kon, zoveel mogelijk de verkiezingen gevolgd, geluisterd en gelezen. Had een andere blanke democraat ook zo 'gemakkelijk' gewonnen of een andere zwarte republikein? Of geloven we echt dat hij 'the one' is? Want superstition is nooit veraf.

In Europa kennen we geen blauwe of rode staten. Onze politiek zit veel ingewikkelder in elkaar. Het is wel eigenaardig dat volgens onze eigen polls(mochten wij mee stemmen) in de vele landen van Europa(zeg maar bijna allemaal) Obama ver op kop lag. Maar is het nu echt zo simpel om voor blauw of rood te kiezen? Wil dit zeggen dat de Europese landen ook klaar staan voor anderskleurig bloed? Ik bedoel dan voor de hoogste staatsfunctie. Ik betwijfel het. Toch niet voor nu, laat dat duidelijk zijn. Wij hebben meer een politieke weg af te leggen met vele hindernissen, en dat geldt voor gelijk welk ras of geaardheid je ook mag hebben in Europa.

Obama zelf heeft een kort parcours afgelegd. Om in 4 jaar tijd van senator tot president te schoppen, moet je toch enige motivatie en kwaliteiten hebben. De grootste meerderheid van de zwarte en de latino-Amerikaanse burgers kijken naar hem op, want -het gevoel dat hij uit hun laagste klasse komt - hij is het die de time for change zou kunnen waar maken. Het is misschien ook gemakkelijk gezegd dat hij niet anders kon dan winnen, zelfs al was het met nipte voorsprong. Als iedereen het Bush-tijdperk meer dan beu is, voor wie wil je dan nog kiezen? Zelfs een Amerikaanse Chinees zou gewonnen hebben. Is dit wel zo? In tijden van economische crisis en verval zoekt men naar hoop. De eerste de beste is niet altijd de juiste en die met een havik-gezicht is niet altijd de liefste.

Bodylanguage en speeches hebben vele mensen doen overtuigen. Vele hebben voor het eerst gestemd, want in de Verenigde Staten heeft men geen stemplicht. En dit door een enorme overtuigingskracht. In het geval van Obama, een 2de Martin Luther King. Maar ook hoe je tijdens de bijna 2 jaar verkiezingsstrijd vriend en vijand verrast hebt, spreekt boekdelen.

Zijn I have a dream is reality geworden. Hij is ook echt jong voor een presidentskandidaat. Hebben daarom velen voor de leeftijd gekozen? Het zal een hele kleine rol hebben gespeeld, maar zeker niet geleid tot overwinning. Maar de verpletterende resultaten van het aantal kiesmannen tegenover zijn rivaal Mc Cain toont toch aan dat zijn overwinning degelijk in de lucht hing.

In januari 2009 zal hij met het begin van de State of the Union moeten bewijzen hoe hij zijn beloftes van zowel foreign als internal affairs kan waarmaken. Als hij nu al wereldwijd bijna wordt aanzien als een icoon, dan heeft de USA nog spannende jaren tegemoet.

Geen opmerkingen: