dinsdag 16 december 2008

Toevalstheorie


Inleiding

Google, YouTube, Wikipedia,... Ze zijn niet weg te denken in ons leven.
De geschiedenis, verschillende vormen van geloof, de filosofie en onze moraal hebben ons denken beïnvloed. Het zit onbewust in onze genen dat we denken over onszelf - wij als mens - als intelligent wezen hier op aarde. Gelijk ook in welk land, continent en cultuur, de filosofie is overal terug te vinden. Je zou kunnen zeggen dat de filosofie alles omvat wat niet empirisch meetbaar is, maar dit is niet altijd zo. Het is niet alleen op zoek gaan naar de "zin" van het leven, alsook de ratio. Het omvat meer dan dat. Ik wil op zoek gaan wat wij vandaag zijn geworden en wat de toekomst van de mens ons denken zal beïnvloeden. De oorsprong, de vervlakking van onze culturele waarden in het westen en de toekomstvisie zal ons aantonen of we wel goed bezig zijn. Het antwoord zal waarschijnlijk nooit gevonden worden, maar er over filosoferen laat ons toe bepaalde zaken in ons leven beter te begrijpen.

Toevalstheorie

We kunnen de evolutietheorie niet wegdenken. Gelijk ook welk geloof we hebben, het zit vervat in onze ontwikkelingen. Wij hebben niet iets bedacht omdat we dachten dat het zo zou zijn. Er is niets verzonnen, maar we hebben ons denken verlegd tot iets dat meer dan waar moest zijn. Elke mens was intelligent in zijn tijd. Ook al sprak men van een dier. We hebben pas later "het dier" in de mens ontdekt. En nu nog blijkt dat we onze oerinstincten nog beheersen in de goede en slechte zin van het woord.
We overleven niet omdat we dat enkel en alleen willen. We denken contstant hoe we het best kunnen overleven. Het primitieve denken kreeg een boost door de natuurfenomenen. We hadden er tegelijkertijd ook schrik van. Maar angst was een vaag gegeven. De mens kon overleven met die angst, maar wist nog niet of ze er iets mee kon aanvangen. Het vuur door toedoen van de bliksem was een hulpmiddel, de natuurlijke vuurstenen,... In het begin berustte vele dingen op toeval. En het toeval doet ons denksysteem verruimen. De toevalstheorie zou wel eens de echte 'oorsprong' zijn van het ontstaan. Als men bepaalde menselijke genen zouden vinden in oeroude gesteenten of buitenaardse stenen(brokken meteoriet), kan het dan toeval zijn dat wij van stof en as zijn? Is dit geen toeval, zonder de religie erbij te betrekken? Misschien is dit wel het bewijs dat alles uit het ene bestond. Maar het toeval doet meer dan dat. Iemand vertelde mij dat iets je toevalt. Toch wel opmerkzaam, ze zou wel eens gelijk kunnen hebben. Maar het valt je maar toe, als je het begint te beseffen en er veel mee bezig bent. En als dat zo is, dan kan niet alles wat je ziet of denkt toeval zijn. Toeval is zoals de ying en de yang, positief - negatief, zwart/wit. Met de enige vooruitgang dat wat goed lijkt, misschien tegelijkertijd wel eens slecht uitkomt. Met vuur kan je eten beter klaarmaken, je kan je ermee verwarmen, maar je kan je ook verbranden. Er gaan duizenden jaren voorbij en men maakt brandvrije kledij. Deze redenering van oertijd tot nu toont aan dat nieuwe gedachten en toepasbare verbeteringen telkens uit het toeval ontstaan. Het dier in ons heeft zich bevrijd naar de resonabele mens. Vanaf dan kreeg toeval een duidelijkere betekenis. Kan je leven van toeval? Nee, want het overkomt je telkens. Het moet een 'aha-erlebnis' zijn. Vroeger meer dan nu, omdat we meer met onze emoties omgaan. Je rijdt alle dagen met de fiets naar je werk, telkens rond ongeveer dezelfde tijd. Aan een straat dat van rechts komt kom je telkens dezelfde wagen tegen die vertraagt of stopt en rechts afslaat. Dit jaar en dag. En plots op een eerste werkdag van de week rijdt die wagen je omver. Een heel raar toeval! Dit kan je onmogelijk ensceneren, dit kunnen de 2 personen zelf niet wensen. En toch is het gebeurd. Gelukkig; fietser lichtgewond. Diezelfde persoon vergat een half uur later aan zijn werk de handrem aan te trekken. Resultaat: wagen rolt tegen een geparkeerde vrachtwagen. Even later komt het Stockholm-syndroom aandraven, hoewel er geen vijanden zijn. De chauffeur belt een paar dagen later het slachtoffer hoe hij het stelt met nog eens duizend excuses. Het slachtoffer is empathisch en beseft dat hij ook wel hetzelfde zou kunnen overkomen. Wie heeft medelijden met wie? Het trauma van beide personen zal snel verdwijnen, want het toeval moet lukken dat zij elkaar alle dagen 'zien'.

Dus de tegenstellingen zitten vervat in het toeval, maar je weet het nooit op voorhand. Als je de lotto gewonnen hebt, dan is dit zeker toeval en niemand zal dit kunnen ontkennen. Als dit je geluk is, en andere weten hiervan, dan keert het toeval zich tegen jou vroeg of laat. Er is zelfs toeval die jezelf niet beseft en waarschijnlijk nooit zal beseffen, maar het gebeurt dat anderen dit voor jou dan wel beseffen.


(eigen boek: "het toeval van ons denken"- verbeteringen, suggesties altijd welkom- torromolinos@hotmail.com - wordt vervolgd)

Geen opmerkingen: