maandag 19 januari 2009

Als het echt een dilemma wordtDilemma's hebben vooral te maken tussen de tijdspanne van het (moreel) denken en het handelen zelf.

Ik heb al genoeg situaties in gedachten ingebeeld wat mezelf of een ander kan overkomen. Het klopt enerzijds als je niet groot bent of om andere redenen, dat je meestal niet zal tussenbeide komen. Maar als je tussenbeide moet komen om een kind te helpen, dan zal het meestal een automatisme zijn(hopelijk toch). Niemand wil in elkaar geklopt worden. Als iemand met een handtas er vandoor gaat, dan zal ik toch iets proberen om die persoon te doen stoppen(als ik niet met mijn vrouw of kind ben, hoewel de drang er wel zal zijn). En als je denkt dat je één of andere gevechtskunst beoefent lijkt dit misschien al te gemakkelijk. Maar dat wil ook niets zeggen(puur psychologisch). Uiteindelijk komt het erop neer of je groot genoeg bent, of een andere sportieve kwaliteit hebt om tussenbeide te kunnen komen. Dit versterkt alleen je gevoel, maar is daarom niet altijd de juiste oplossing. Geweld om geweld is niet altijd raadzaam. Alles gaat meestal vooraf met het mondeling verhinderen om de gemoederen te bedaren. Als je daarin slaagt, dan is dit goed meegenomen, maar ik twijfel hieraan. Het zal escaleren en tot jou gericht zijn.

Een dilemma kan werkelijk alles zijn. Het cliché is dat het altijd gaat over tussenbeide komen of beslissingen nemen in het handelen. Maar het stopt niet bij het nadenken alleen. Het kan ook een gewetenskwestie op zich zijn. Bijvoorbeeld je ziet iemand heel graag, maar die is van een andere godsdienst. Als je ermee trouwt en je bekeert tot de andere godsdienst waarschuwt je familie misschien dat ze niets meer met jou te maken willen hebben. Wat kies je? Is je dilemma-keuze gerechtvaardigd door het andere geloof of is de natuurlijke liefde de juiste beslissing geweest-liefde overwint alles? In deze situatie geef je dan 2 zaken op: je eigen gewortelde godsdienst en je familie. Dilemma's zijn echte moeilijke pijnpunten in je leven. En iedereen geraakt er vroeg of laat en meerdere malen mee geconfronteerd.

Dilemma's ontstaan naar mijn gevoel niet zomaar. Elke dag kan je voor een dilemma staan, de een keer besef je het meer dan de andere keer. Eén ding staat vast; net zoals het toeval heeft ook de gebeurtenis van een dilemma een invloed op ons leven. Het is een noodzakelijkheid om verder te gaan, maar vooral een beter zelfvertrouwen te hebben. Al is het goed mogelijk dat je zelfvertrouwen een deuk krijgt bij een verkeerde of ondoordachte beslissing. Dilemma's is dan ook risico's durven nemen.

Geen opmerkingen: