woensdag 28 januari 2009

Een lawine van griep


Volgens de statistieken zou de griep aan zijn hoogtepunt zijn. Wie geveld is ligt maximum een week plat. Platte rust, maar dan wel erg ziek.

De griep die er nu heerst is nog altijd een gewone griep of seizoensgriep. Met andere woorden, elk jaar komt ze terug. Het best om je er medisch tegen te wapenen is via een griepvaccin, zo rond september-oktober. Als je je nu zou inenten, dan heeft het echt geen nut meer en zonde van het geld. Niet iedereen wordt ziek of lang ziek, maar zoals het er nu naar uitziet treft het heel wat mensen in onze onmiddellijke omgeving.

De griep die momenteel hevig woedt is ongecompliceerd, zoals men dit noemt; plotse koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. Kortom, alle ingrediënten die nodig zijn om zich toch wel eventjes zorgen te maken. Voorspelling? Onmogelijk, maar tot op heden ben ik nog niet geveld. En dat is het hem nu. Deze onvoorspelbaarheid is een onzeker teken. Ik ben tot nu nog toe nog nooit ingeënt geweest met een griepvaccin. Ik geloof dat immuniteit toch wel een zekere rol speelt, maar dit is ook geen zekerheid. Wie zich natuurlijk extra moet verzorgen zijn de risicogroepen zoals bejaarden, kleine kinderen, patiënten met chronische aandoeningen en de verpleegkundigen die zich ten volle ontfermen over deze groep van personen.

Men kan onmogelijk spreken van een grieppandemie. Deze zou effectief een groot deel van een bevolking treffen. We mogen blij zijn dat het zo ver nog niet komt. Maar zeg nooit 'nooit'. De enigste mogelijkheid om van een pandemie te spreken in deze influenza is de overdracht van de vogelgriep op de mens. Je zal nu waarschijnlijk denken dat dit niet kan of bijna onmogelijk is.
Blijkbaar als ik de geschiedenisboeken zou raadplegen is de Spaanse griep in 1918 toch wel één van de gevaarlijkste geweest in de vorige eeuw. Ook China heeft het al moeten ondergaan in Hong Kong (1968), maar niet zo dramatisch als de vorige pandemie.

Waarom zou dit vandaag de dag bijna niet meer kunnen? Omdat wij constant bezig zijn vaccins uit te testen, mensen te behoeden en vooral preventief medisch op te treden. Waarom zou het wel eens kunnen gebeuren? Ik citeer de paragraaf van de influenza-organisatie: 'Het hoogpathogene vogelgriepvirus A/H5N1 dat reeds endemisch is in Azië zou een pandemie kunnen doen ontstaan. De huidige bezorgdheid betreft de mogelijke verandering of recombinatie van het vogelgriepvirus H5N1 in een nieuw virus dat van mens op mens overdraagbaar is en waartegen de mens niet gewapend is en dus een potentieel pandemisch virus is'.

Voor een leek is dit natuurlijk onbegrijpbaar, dus ook voor mij, maar ik zie het als volgt: de medische wetenschap is telkens op zoek om ons leven te verlengen, en dit op allerlei manieren. Als je iets hebt, dan moeten we het genezen. Ben je vatbaar voor iets, dan moet men het proberen voorkomen. En als alle mogelijkheden zijn uitgeput, dan zijn er nog de middelen om de pijn te verzachten.

En wil je toch voor deze griepvirus geen besmetting oplopen, schud geen hand, maar zoen er op los op de wangen!! Echt waar, geen fabeltje, en als het echt moet ook mannen bij mannen. Dat laatste lijkt voor mij toch wel ongewoon, maar als het helpt waarom niet?

Geen opmerkingen: