woensdag 4 februari 2009

Hoe zieker de economie, hoe gezonder de mens!Heb je het al gemerkt, misschien niet bij jezelf, maar het is een algemeen opvallend beeld. Dit beeld zien we of voelen we niet direct, omdat we ons nu meer dan anders kerngezond(willen) voelen.

Waar heb ik het nu over? Ja, natuurlijk, over het ziekteverzuim. In bepaalde beroepen komt het frequent voor. Sommige firma's zijn er op voorzien, andere weer niet of moeten snel beroep doen op interimbureau's. Het werklozencijfer Vlaanderen is sinds dit jaar in januari met een goede 9.8% gestegen. Zoals de bronnen meedelen; vooral mannen en jonge mensen. Voor de jongeren die nog maar pas afgestudeerd zijn is het tijdelijk een moeilijke opgave om werk te vinden.

De reden is niet ver te zoeken. De bedrijven bezuinigen op alle mogelijke diensten en middelen. Een economievertraging wil ook zeggen dat het aanbod daalt en de vraag naar nieuwe werkkrachten.
Niet alleen de bedrijven bezuinigen, ook de werkmens zelf. In tijden van crisis moeten we ons soms tevreden stellen met alles wat we hebben èn graag zouden willen hebben, maar niet kunnen betalen. Ook het ziekteverzuim daalt nu gevoeliger, omdat velen liever niet thuis willen blijven voor een onozele verkoudheid of iets anders. De schrik om werk te verliezen is groot. We blijven liever ziek op het werk en dat lukt wel. En het zal vooral dat zijn in deze moeilijke periode waar zowel bedrijven als werknemers, zich zo goed en kwaad als het kan, het beste van moeten maken.
Een andere reden is dat controle op ziekteverzuim meer en meer wordt uitgevoerd, vooral bij de overheid. Daar merken ze al dat het aantal afwezigheidsdagen enorm gedaald is.

Zo zie je maar hoe economie een impact heeft op je welzijn, en ook hoe we ons willen verzetten. Als je bijvoorbeeld te langdurig afwezig bent, dan is de vrees voor jobverlies veel groter en opent dit dan direct weer deuren voor nieuwe (tijdelijke) jobs.

Geen opmerkingen: