vrijdag 31 juli 2009

Schud elkaar de hand. Nee liever niet, dank U!!Misschien moeten we dat wel eens beginnen doen, of niet? De Mexicaanse griep begint aan zijn opmars. Ik hoor door vele reacties op De Standaard dat de media overdrijft. Wel, ik zou het toch niet echt weten. Als ik merk dat er in mijn buurt ook iemand de Mexicaanse griep heeft, en ook nog een paar op zijn werk, waar zijn de exacte cijfers? Ik had aanvankelijk even het gevoel dat het stil was rond deze gezondheidscrisis.

Bedrijven zijn nu volop bezig om zich te wapenen tegen deze ziekte. Want het zal inderdaad een economische catastrofe zijn als we niet goed opletten. Ik heb al vernomen in een groot bekend bedrijf dat het personeel elkaar (voorlopig) geen hand mogen geven. Dat vind ik een positief initiatief. Het lijkt belachelijk, maar we moeten toch iets doen. De aankoop van wasgels, mondmaskertjes en papieren zakdoekjes gaan pijlsnel de lucht in. Goede commerciële business voor deze sector, maar ze hadden het waarschijnlijk liever ook anders gezien. In een ander bedrijf hoor ik dat de deurklinken meermaals per dag worden afgewassen. In de farmaceutische sector is het zeker al rood alarm. Als grote farmaceutische bedrijven al opteren voor 'temperatuurmetende' toegangsdeuren (voor het geval je koorts zou hebben), dan weten we wel dat het serieus is. Na bedrijfs(spionage)beveiling als iris-scan, vingerafdruk en camera's moet dit er nog eens bijkomen.

Dat de risicogroep meestal een leeftijd treft tussen de 20 en 50 jaar is opmerkelijk. Vooral reizende mensen. Maar pas gepensioneerden reizen toch ook? En die ene persoon die in België gestorven is was kerngezond, alsook de melding van een tweede persoon die nu in een (tijdelijke) kunstmatige coma ligt. Oorzaak en gevolg in deze griepsituatie is moeilijk te snappen als men niet veel kaas heeft gegeten van de medische wereld. We kunnen enkel individueel denken en hopen dat het jou of een familielid niet treft. Er is officieel in België nog geen sprake van een pandemie, maar als er meer komen gaan we lichtjes over naar een gezondheidshysterie. In een fase van economische crisis, kunnen we dit liefst missen als kiespijn.

Maar hoe zit het in andere landen. Als men de huidige situatie bekijkt volgens de actuele besmettingen is het in Europa, Noord-en Zuid-Amerika het slecht gesteld. De cijfers van het WHO liegen er niet om. Continent Afrika, China, Rusland en een groot deel van het Midden-Oosten en Zuid-Azië hebben nog het minst van al infectueuze toestanden. Hoe is dat te verklaren? Zijn het misschien landen waar westerlingen weinig naar toe gaan? Of zijn de overheden van die landen zo streng dat het reizen van hun inwoners zo moeilijk maakt? Of krijgen die mensen werkelijk een tijdelijk reisverbod opgelegd? Er zal wel iets van waar zijn. In een mum van tijd kan natuurlijk alles veranderen.

Je hebt het aantal besmettingen en doden in verhouding met de populatie. Ik kom toch tot een rare vaststelling: hoe komt het dat de ene helft van de wereld(Afrika en Azië) weinig besmettingen heeft in verhouding met hun bevolkingsaantal en de ander helft wel? Blanke mensen t.o.v. donkere mensen. Gaan we nu durven denken dat het immuunsysteem van bepaalde bevolkingsroepen sterker is? Is de griep een echte zuivere westerse beschavingsziekte aan het worden? Trap ik nu een open deur in, of heeft er nog iemand dit opgemerkt?

Het is een publiek geheim dat wanneer een echte zware levensgevaarlijke pandemie zou uitbreken er een hiërarchisch model optreedt in ons land. De medische wereld en de politiekers zullen eerst ingeënt worden, daarna volgt het systeem van solidariteit dat we kennen in het RSZ-systeem. De gezonden versus zieken, werkenden versus niet-werkenden(werklozen, gepensioneerden), enz... Maar dat is ook maar een protocol, een theorie op papier en lijkt wel science-fiction. Laten we hopen dat het niet zover moet komen.

Geen opmerkingen: