maandag 7 december 2009

Tandarts: een uitstervend beroep

Wel, ik ben vorige week eindelijk eens naar de tandarst kunnen gaan. Het had al veel eerder moeten gebeuren. Begin september kwam er eens een heel miniscul stukje van mijn tand los ergens in mijn linkerbovenhoek, tijdens het tandenpoetsen. Sinsdien kreeg ik de ene ontsteking na de andere. Zo erg dat ik dringend een afspraak wou maken, maar onmogelijk kon komen, of dat de tandarts helemaal geen tijd had. Wat ik precies had wist ik niet, dat de tandarts een druk bezet man is, kon ik aanvankelijk niet zo goed begrijpen.

Alles werd me duidelijker. Er zijn veel te weinig tandartsen. Het wordt een uitstervende job, de milieunormen voor tandartsen zijn streng, en de toelatingsexamens voor tandartsen zijn dezelfde als voor geneeskunde. Met als resultaat dat velen geneeskunde willen studeren. Tandarts worden is waarschijnlijk niet meer zo aantrekkelijk.

De geografische wachtdienst strekt zich momenteel uit over een groot gebied. Een echte ramp. Per dag moet een tandarts een halfuur of een uur incalculeren voor 'dringende gevallen'. Het is al zover gekomen dat men al aan 'commerciële klantenbinding' moet doen (wat natuurlijk niet openbaar mag). Patiënten die regelmatig komen, hun afspraak niet (regelmatig) annuleren, enz... krijgen voorrang. Ergens moet ik de tandarts gelijk geven. Ik heb weet van een tandarts die de jongste is van 14 tandartsen (in een kleine stad), waarbij er al zeker twee dit jaar stoppen, en op termijn binnen een kleine tien jaar de rest ook zal stoppen(pensioengerechtigde leeftijd). Als er tegen dan er geen meer bijkomen (wat onmogelijk lijkt, hoopt men toch), dan is deze tandarts binnen twintig jaar de enige oudste.

Dat deze studies moeilijk zijn, en niet voor iedereen weggelegd, is begrijpbaar. Waar moet men het verdwijnen van dit beroep gaan zoeken? Is de 'tand' niet interessant genoeg? Als huisdokter heb je het hele lichaam voor je. Als specialist kan je je verfijnen in een onderdeel van het lichaam, die je tot in het detail kan onderzoeken. Het gebit is nochtans ook een specialisatie. Het is algemeen, want je kan ook nog verder in die materie specialiseren.

Is het gezonde gebit niet aantrekkelijk meer? Of zal dit beroep de tand des tijds toch nog doorstaan?

Geen opmerkingen: