maandag 30 januari 2012

Van links naar rechts

(vervolg van 03-01-10: eigen boek 'het toeval van ons denken')


Is het normaal dat we van links naar rechts lezen en schrijven? Bijgevolg nog eens van boven naar onder. Maar is 'normaal' gewoon normaal? Of moeten we het zoeken in de richting van het toeval? Want  zou je het ook normaal vinden mocht je ooit geleerd hebben om van onder naar boven en van rechts naar links  literatuur te schrijven en te doornemen?

Hersenen

Zijn het onze hersenen geweest die dit hebben bepaald of is het de eerste mens op onze planeet die het echt nodig vond om op deze manier literatuur te beheersen? Onszelf testen om het eens anders te doen is onbegonnen werk. Je moet het werkelijk vanaf de geboorte ingelepeld krijgen. Er zijn ook veel meer rechtshandigen dan linkshandigen. Heeft dat iets met onze manier te maken? Twijfel alom. In sommige andere landen met zeldzame talen, vooral tekens, wordt wel van rechts naar links en van onder naar boven geschreven. Dus, deze gedachte is misschien niet echt belachelijk. We blijven zoeken in de richting van het toeval.

Levenstijl

Hoe zou ons leven georganiseerd zijn mochten we omgekeerd literatuur beheersen? Zou onze taal anders geëvolueerd zijn? Grammatica zou wel eens helemaal anders kunnen uitzien. En de boekrug rechts in plaats van links. Dit is nu ondenkbaar. Wij zijn gemaakt om ons  aan te passen. Daar bestaat geen twijfel over. Maar aan dat aanpassen is er wel een grens. Er zijn maar enkele landen waar er aan de linkerkant van de baan wordt gereden. Gewoonweg omdat Napoleon niet in Engeland is geraakt. Anders zouden we ons waarschijnlijk nooit kunnen inbeelden wat het zou  zijn om aan de linkerkant te rijden. Dit is nu ook zo met onze lees-en schrijftaal. Want ja, waarom is de eerste mens die schreef begonnen aan de linkerkant van het stenen blad? En was hij een rechts- of een linkshandige?

Anders

Uit wat blijkt dat het beter is om bovenaan een blad te beginnen? Zou het alfabet per taal er anders kunnen uitzien? Zouden we  slimmer op kunnen vooruitgaan in onze ontwikkeling? Niemand zal het kunnen zeggen. Als je nu deze tekst gewoon eens anders zou lezen: de eerste paragraaf zet je onderaan en dan erboven de tweede, enz... Dit zou toch niet zo moeilijk kunnen zijn. Als je nu  de letters van rechts naar links plaatst, en ook zo gaat lezen  - zoals: ".sthcer raan sknil naV" (Van links naar rechts) - dan is dit vrij moeilijk. Toch zou het door veel oefenen mogelijk  zijn. Maar nu zouden we het nut er niet van inzien. Maar wat was de inspiratie van de eerste schrijvende mens geweest?

 Want, je kan niet lezen als je nooit iets geschreven hebt, en je kan niet schrijven als je nooit iets gesproken hebt. Waarom begin je dan links te schrijven?

(eigen boek: "het toeval van ons denken"- verbeteringen, suggesties altijd welkom - torromolinos@hotmail.com - wordt vervolgd)

Geen opmerkingen: