donderdag 8 november 2012

Software staat niet stilWaar is de tijd dat we of ik althans nog met de basic teksverwerker 'Wordperfect 1.0' en spelletjes speelden  op de 'Commodor 64'. Van Floppy Disk tot Harddisk, van Single Density tot Double Density,... Nu ben ik nog bezig met de evolutie van hardware te beschrijven, maar het ene staat niet los van het andere. Wat vroeger snel, maar toch nog traag was, is nu niet meer bij te houden. Dat dit een weerslag heeft op onze economie, mag duidelijk wezen. Moeten we volgen, of is het gemakkelijk om achterwege te blijven? Of is misschien zich tussenbeide bevinden de beste oplossing?

UPGRADE

Upgraden doen we al een tijdje. We zouden bijna vergeten dat er nog een Nederlandstalige term voor bestaat 'opwaarderen', of 'vernieuwen', 'moderniseren'. Maar dat klinkt zo banaal en saai. Op het moment dat je software koopt, ben je weliswaar eraan voor de moeite. Als ik kijk naar de verpakking van bijvoorbeeld een anti-virus programma, dan vraag ik me af of het zinvol is om er zoveel geld tegenaan te smijten, als ik weet dat ik volgend jaar het online opnieuw zal moeten updaten. Want ja, na de upload van je update voldoe je aan de upgrade. Kan je nog volgen? Bij het gebruik van software voel je niet dat je iets tekort hebt. Je laat je enkel leiden door een eventuele vernieuwing. Die vernieuwing is een commercialiteit op zich. Ten eerste zal een firma de layout grondig veranderen, want anders komt het niet in de picture. Ten tweede zal het wel effectief iets hebben verbeterd aan het gebruiksgemak. Maar dat laatste is zo gering en subjectief. Sommige functies zitten verscholen achter een ander icoontje, om zo meer plaats te winnen op het algemeen startscherm of bureaublad.

DASHBORD MENTALITY

Je gaat het niet geloven, maar ik ben effectief voor deze nieuwe manier van 'leven'. Ik kom uit de auto-branche. Ik heb vele evoluties van het dashbord in de auto meegemaakt. Van oersaai tot hypermodern. Het principe is heel simpel. Maak dat je alles ziet in één oogopslag. Bedien de functies zonder afgeleid te worden. Op computergebied is dit net hetzelfde. "Zoek niet verder, want het is binnen je bereik". Ik was al bezig met andere gratis software om mijn startscherm/bureaublad aantrekkelijker te maken. Ofwel loop ik voor, en doe ik hiervoor te veel inspanningen, want wachten is soms moeilijk. Of met een beetje geduld kan je met Windows 8 hetzelfde doen (maar veel beter en te betalen), en was ik er inderdaad eraan voor de moeite. Toch bekijk ik het zo: als je mee wilt zijn met hoe de vooruitgang gebeurt op softwaregebied, dan moet je daar zeker inspanningen voor leveren. Ik ben van het principe WYSIWYG ("what you see is what you get"). En dat is met vallen en opstaan. Mijn startscherm via Google Chrome staat mooi netjes zoals ik het wil. Is er iets dat mij niet aanstaat, dan verplaats of verwijder ik het. Een dashbord scroll je dan van links naar rechts en van onder naar boven. In de auto laat je alles mooi netjes op zijn plaats staan.

THE CLOUD

Gedaan met opslaan op je computer of externe harde schijf van 2 tot 5 Terabite. We verwelkomen je allemaal in de hemel. Godzijdank, maar die zal je niet zien. De figuurlijke wolk wordt opgevuld met alles wat je zelf aanmaakt.  Toch zijn er wat mij betreft twee soorten clouds. Je account op een of andere website is al een cloud op zich. Picasawebalbums, Google Drive, GoogleMail,.... Maar ook websites waar  bijvoorbeeld je gedichten op gepubliceerd staan. Hier kan je bijgevolg nog kiezen of je ze publiekelijk deelt (dus te vinden via zoekmachine) of als private vastzet. Naast deze mogelijkheden heb je de echte cloudwebsites. Tegen betaling of gratis kan je volgens de vereiste ruimte je bestanden gaan deponeren in een kluis in het net. Als dit meer en meer een trend gaat worden, waarom zou het nog nodig zijn om computers te verzwaren in geheugen?

WASTE OF PAPER

Sinds de opkomst van de computer, het internet, superprinters en allerhande software is onze papierberg niet gedaald, integendeel gestegen. We proberen ons best te doen om deze afvalberg te verminderen. Ik denk dat het meer te maken heeft met onze mentaliteit , dan van de vernieuwingen zelf. We hoeven in feite niks meer uit te printen, als het via andere kanalen ook te bekijken valt (smartphones, tablets, enz...). Waarom zou je nog bankuittreksels uitprinten en bewaren in een kaft, als het gewoon in je account te bekijken valt? Waarom zou je nog een papieren versie van je loonbrief in ontvangst moeten nemen, als het gewoonweg via Zoomit kan ontvangen en geraadpleegd worden? Papier, postzegel en inspanning gespaard.

Het nadeel bij dit alles is dat wanneer er een officieel bewijs moet geleverd worden, dit meestal nog op papier moet getoond worden. Zou het niet gemakkelijker zijn om een sollicitatieformulier volledig online in te vullen, elektronisch te handtekenen, elektronisch te versturen met de nodige (officiële) bijlagen, en dat ze dan aan de andere kant dit dan ook elektronisch stockeren? In dit perfect scenario is er geen inkt en papier verspild.

Jammer, we zijn zover (nog) niet.


Geen opmerkingen: