vrijdag 15 februari 2013

2012 - DA14, rakelings
In Rusland zullen ze het deze week geweten hebben met hun regen van meteorieten. Op onze aardbol gebeurt het wel een paar keren per jaar, en nogal verspreid. Meestal merken we er niet veel van, tot natuurlijk ergens het noodlot toeslaat. Maar een meteoriet is nog geen planetoïde (asteroïde).

Een planetoïde is een kleine planeet of mindere planeet, variërend van heel klein (zelfs stof) tot heel groot (soms 1000 km). Het zijn ook stukken materie die zich in een baan om de zon bewegen, zoals de grote planeten. Meteorieten zijn brokstukken afkomstig van een planeet of komeet. Een meteoor of 'vallende ster' is dan in feite een kort lichtspoor aan de hemel wanneer een meteoroïde (stofdeeltje) in de aardse dampkring terechtkomt en verbrandt.

Soms zijn ze redelijk groot, verbranden ze tot een kleiner formaat in de dampkring en bereiken ze toch het aardse oppervlak. Laten we de zwarte gedachten weglaten en hopen dat een brokstuk van een half voetbalveld nooit onze aarde bereikt. Want dan is het echt een catastrofe.

Vandaag, vrijdag 15 februari is het zover. Een groot brokstuk zal op amper 28.000 km rakelings onze aarde passeren.

Op deze site kan je het live volgen: Clay Center Observatory

Meer uitleg over deze planetoïde: Nasa

Geen opmerkingen: