woensdag 31 juli 2013

De juiste prijs: win een verwaarloosde babyGroot was mijn verbazing toen ik las dat je in een spelprogramma een baby kon winnen. Geen baby van speelgoedketen Mattel, maar levensecht. Het wordt nog straffer wanneer je hoort dat dit gebeurt in een islamatisch land, zoals Pakistan. Het voelt niet goed, maar tegelijkertijd vind ik dat men het ergens zou kunnen begrijpen. Want de baby kan er niks aan doen, de moraliteit wordt wel rond hem of haar gevormd.

Aman Ramazam, oftewel het equivalent van 'De Juiste Prijs', is een populair spelprogramma in dat land. Sinds kort worden niet alleen koelkasten weggegeven, maar ook baby's. Niets is wat het lijkt, de eerste indruk misleidt velen, is mijn favoriete slogan. Dit kan zowel hellen in positieve of negatieve zin. Als men berichtgeving niet goed leest, niet dieper gaat doorgraven waarom men dit plotseling doet, en 'wettelijk' kan gerealiseerd worden, dan kom je op veel onbegrip.

Adoptie bestaat niet in de Islam. Gezien Pakistan volledig een Islam religie en cultuur is, sta je echt verwonderd hoe ze dit voor mekaar hebben gekregen. Toch is er veel voorgekauwd. Achter deze entertainment stunt is een humane NGO organisatie sterk betrokken, in samenwerking met het programma. Maar ook in samenwerking met de toekomstige ouders. Blijkbaar zijn die mensen al op voorhand gescreend en geselecteerd door deze NGO en voor het programma. Ze moeten wel kunnen winnen om eventueel de eerste prijs in de wacht te slepen.

Hoewel adoptie officieel verboden is, dienen zij wel de voogdijschap van de baby aan te vragen via de rechter. Probeer te begrijpen dat wanneer adoptie niet bestaat, hormonenbehandeling peperduur zijn of niet mogelijk, draagmoederschap uit den boze is en infertiliteitstechnieken verboden zijn, dan staan ouders met een grote kinderwens nergens in dat land. Wordt de baby die in de vuilnisbak is gedumpt er beter van? In zeker zin wel, in dat programma. Die gok is even groot als ouders een eigen kind ter wereld brengen en opvoeden.

Het is en blijft een 'onorthodoxe' manier van prijzen winnen, een legaal 'distribueren' van een verwaarloosde baby en het totaal beeld dat schokkend overkomt. Gaat het voor die betreffende baby uitmaken dat hij of zij later is weggeven voor een prijzenpot? Ik geloof van niet. Ik ben geadopteerd, ook gevonden of wat dan ook. En ja, inderdaad; ik heb ook geld gekost. Als je dit omzet naar vandaag, dan was dat heel veel geld.

Culturen verschillen, maar probeer een cultuur veel dieper te begrijpen. Niet iedereen voelt zich akkoord met regelgeving, religieuze wetten. Ook die mensen zitten vast met hun kinderwens. Anno 2013 lukt het plotseling wel via een ingenieuze weg, en niet vergeten tijdens de Ramadam. De timing is in ieder geval heel goed gekozen. 

Het is volgens de programmamakers een manier om een andere kijk te bieden op hun land, cultuur, die reeds vele jaren geteisterd wordt door religieus geweld, terrorisme, enz... Op die manier willen ze een verbrokkelde gemeenschap terug bijeenbrengen.

Ik citeer de programmamakers:

"Deze baby's groeien op straat en worden gebruikt voor zelfmoordaanslagen, we hebben geprobeerd een alternatief te tonen"

Er zit op humaan vlak meer achter, dan we durven denken.

Geen opmerkingen: