maandag 1 juli 2013

Muziek luisteren: the New Wave of life


FM

Ik ben opgegroeid met in de eerste plaats de klassieke radioposten die op FM-frequentie te vinden waren. Ik herinner mij nog mijn eerste installatie als jonge tiener; cassettedeck, versterker en een tuner. Op dat moment wist ik niet dat de CD in aantocht was, en DB (digital broadcasting). Wat ik nog minder wist is dat ik ooit vanuit mijn luie zetel naar muziek zou luisteren, die pas is uitgekomen en nooit heb gekocht. Straffer nog, een liedje op aanvraag in mijn hoofd kan nu met één vingerknop beluisterd worden. Welcome into the new way of listening to music!! Met dank aan het internet, Sabam en de online community.

Van cassettes naar CD, van walkman naar MP3-speler, van MP3-speler naar IPOD Touch, van Tuner en versterker naar één geheel, ... Daarnaast nog eens de smartphone en tablet. Van sommige apparatuur en sommige materialen zitten er een lange tijdspanne tussen. Andere muziekdragers hebben een snelle vooruitgang geboekt en verschillende facelifts, in alle maten en gewichten. Google en Youtube hebben ook hun steentje bijgedragen. Google Play die bij ons lang op zich heeft laten wachten, I-Tunes (Apple) met hun online muziekstore, en nog vele andere muzieksoftware giganten zoals Deezer, Spotify, Grooveshark hebben onze kijk in een sneltempo verruimd.

AFSTANDSBEDIENING

Het nadeel aan dit alles zit hem niet in een klein hoekje, maar vooral in meters draad en draadloze connectors (routers) en te veel aan afstandsbedieningen. Onze huizen zijn daar niet op voorzien (zeker als je huis al een tijdje staat), en onze schuifjes puilen uit van de bedieningsbakjes. Stopcontacten dienen uitgebreid te worden met extra contactdozen en verlengkabels. Als dat nog niet alles is dien je nog netwerk- en HDMI kabels aan te sluiten. Want, als je een gesmeerde connectie wilt, dan sluit je alles best aan een versterker die zowat bijna alles kan. Digicorder, (smart)TV, Blue-Ray DVD (recorder), enz.. worden hier allemaal mee bediend. Een tweede nadeel is dat je door een simpele knop op een van je vier bedieningstoestellen het hele zootje op je gemak in een seconde kan ontregelen. Het terug goed zetten kost je al snel een halfuurtje. Een krak in hardware aansluiten ben ik niet. Gelukkig kon ik beroep doen op mijn schoonbroer, en ik al testend in mijn luie zetel hem gadesla. Dat afstandsbedieningsgedoe baart mij zorgen, dus nadenken hoe ik dit kan oplossen. Een applicatie downloaden op de smartphone en zo via WIFI het hele gedoe op je gemak bedienen. Zo moeilijk kan dit niet zijn, en zo geschiedde het.

Maar als je alles mooi opbergt in een praktisch meubelkastje, dan kom je aan een derde nadeel. Geen enkele afstandsbediening van je apparatuur werkt nog. Via een andere tooltje, dat uiteraard ook geld kost, kan je tot zes of meer apparaten doen uitrusten met een kleine sensor. Die bevestig je op je apparatuur of leg je er gewoon tegen. Kastje dicht en alles werkt zoals het moet.

SPOTIFY

En nu de muziek, want hiervoor deden we het toch, hé. Een cd-speler heb ik niet meer, en via de DVD heb ik niet veel zin om mijn beperkte muziekcollectie te beluisteren. Dankzij het internet, meer bepaald Spotify, kan ik de muziek live de huiskamer binnen streamen. Voorwaarde is dat je versterker airplay (van Apple) heeft. Nadeel aan Spotify is dat dit geld kost. Maar eens je dat doet, dan spaar je op termijn heel wat CD's uit. Je kan je beluisterde muziek in afspeellijsten plaatsen om ze dan achteraf offline te kunnen beluisteren (waar je ook bent). Echt handig, niet? Is het einde van de muziek-CD in zicht? Misschien wel. Het zal nog niet voor nu zijn. Meer en meer winkels specialiseren zich in bepaalde muziek, of stoten hun muziekcollectie af en proberen het via de online tour. Anderen gaan zich totaal heroriënteren en zien geen heil meer in om grote hoeveelheden CD's aan te kopen.

CONCLUSIE

Juist, een 'dure investering'? Het is te zien hoe je het bekijkt. Een investering bekijk je altijd toekomstgericht. Welk voordeel haal ik er uit, wat kan ik effectief op besparen. Je bespaart  apparatuur uit. Bij de volgende generatie tv's zal je geen digicorder meer nodig hebben. Je hoeft je kastjes of schuiven niet meer vol te stoppen met cd's, of aangepaste cd-meubeltjes kopen. Het eerste half uur wil ik graag naar bijvoorbeeld New Wave luisteren, straks krijg ik volk en zet ik mijn afspeellijst op van Easy Listening, of selecteer ik een radiopost van de jaren '80, of gewoon Clara Continuo via internetradio. Dit welgeteld in minder dan vijf seconden. Men kan veel uitstellen, maar vroeg of laat heb je geen keuze meer, en ben je verplicht om over te schakelen. Eén nuttig apparatuur aankopen en een betalende Spotify-account is nog altijd goedkoper, dan wekelijks uit te gaan of cd's te kopen.

Geen opmerkingen: