dinsdag 2 december 2014

Phubbing


Dit fenomeen geraakt heel sterk ingeburgerd. Zelfs ik maak onbewust, of bewust die fout, of moeten we het nog een sociale fout vinden als meer dan 50% van de mensen dit doen? Het stoort effectief voor wie er last van ondervindt, maar het kan ook storen op maatschappelijk vlak.

Phubbing:

Is het fenomeen dat iemand geen aandacht heeft voor de personen in zijn gezelschap doordat hij/zij de hele tijd met de smartphone bezig is. Omdat er tegenwoordig veel wordt 'gephubd', roept een groepje communicatiestudenten van de UGent op om bij vrienden, op café en op feestjes de smartphone links te laten liggen. Phubbing is een samenstelling van phone ('telefoon') en snubbing ('bits afwijzen, op een hooghartige manier negeren'). Het woord is bedacht door een Australisch reclamebureau.Tegenwoordig zou je je home-internet tijdelijk kunnen afsluiten op feestjes, maar met mobiel internet kan je gewoon verder doen. Deze oplossing ligt niet meer voor de hand, of het excuus dat het internet in je huis tijdelijk problemen heeft.

Volwassenen zouden het goede voorbeeld moeten geven, maar ook dat lukt niet zo goed. En de jongeren zoeven met een elektronische snelheid je zo voorbij. En het stopt niet. Welk woord zullen we nu uitvinden om al die wearables die rond je nek, voet, pols zullen hangen? Gaan we dan op die manier gemakkelijker het phubben verbloemen? Ik weet het niet. Het ene sociaal probleem wordt vervangen door een ander. Dit noemen we op z'n zachtst gezegd 'maatschappijvooruitgang'.

Geen opmerkingen: